Mit kell tudnom klímavásárlás előtt?

Nem vásárolt még klímát, de szeretné tudni, mit érdemes tudni a választáshoz? Olvassa el hasznos tanácsainkat, melyek remek támpontot adnak majd!

Mekkora klímára van szükségem?

Általánosságban élhetünk azzal az ökölszabállyal, hogy egy 2,5 kW-os teljesítményű klímaberendezés kb 25-30 nm-es helyiség klimatizálására alkalmas. Nagyobb helyiség esetén nagyobb teljesítményre lesz szükségünk. A méretezés természetesen függ a szoba belmagasságától, a szoba fekvésétől és rendeltetésétől, az ablakok méretétől, az épület hőszigetelésétől is.

Mire szeretném használni a klímát? Hűtés és fűtés?

A klímaberendezésekről az embereknek alapvetően a hűtés jut eszébe. Pedig sok minden másra is használhatók. A korszerű berendezések nagyon hatékonyan – gyakran a korszerű gázkazánoknál hatékonyabban - fűtenek is. Ha a fűtés is cél, érdemes ilyet választani. A fűtési hatékonyságot a energiatakarékossági osztállyal A++, A+++ stb. jelzik. Minél többet szeretné fűtésre használni – esetleg egy nyaralóban más fűtés nem is lesz – annál inkább érdemes odafigyelni a fűtési energiahatékonyságra, és felsőbb kategóriás készüléket választani.

Milyen egyéb funkciókra érdemes odafigyelnem?

Néhány funkció a sok közül, amiket szinte mindenki szeret és használ: Ifeel (hűtés beállítása távirányítóba épített hőmérőhöz), szinte hangtalan – 16,5dB(A) üzemmód, gyors lehűtés, 24 órás időzítés, 8°C-os fagyvédelem (temperálás), automata újraindulás áramkimaradás után, páratartalom beállítás, Levegőszűrés (Nanoe szűrő Catechin szűrő, HEPA szűrő, C-vitamin szűrő, aroma szűrő, ezüst-ion szűrő, HEPA szűrő, Fotókatalitikus szűrő), légfertőtlenítés hidegplazmás ionizátorral, választható hőmérsékletprofilok alváshoz (külön profil időseknek, gyermekeknek, fiataloknak), WIFI kontroll okostelefonos appból.

Hogyan tudom megvásárolni? Mi az a „végfelhasználói tanúsítvány”?

A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet értelmében a split klímák vásárlásának feltétele, hogy a telepíttető rendelkezzen a telepítést végző szerelő által kiállított egyedi vonalkódos „végfelhasználói tanúsítvánnyal”.

Ha van szerelője, akkor csak egy tanúsítványt kell kitöltetnie vele, és nekünk elküldeni rendeléskor, hogy szállíthassunk.

Ha nincsen szerelője, kollegáink szívesen ajánlanak Önnek vizsgázott, kipróbált partnereink közül.

Hogyan történik a beszerelés?

A beszerelés csak F-gáz vizsgás, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált szakember végezheti. A szerelés több órát vesz igénybe, magában foglalja a beltéri és kültéri egyég felszerelését, hűtőfolyadék-csövek és elektromos áramellátás elvezetését, elhelyezését, a legtöbb esetben egy vagy két fal áttörésére is szükség van. Az alkalmazott megoldások és technológiák lehetővé teszik, hogy a kivitelezés minimális kosszal járjon és a végeredmény is esztétikus legyen. A megfefelő színvonaló és minőségű végeredmény érdekében fontos, hogy igényeinket előzetesen és minél részletesebben beszéljük át a szerelővel. Sok esetben érdemes előzetes helyszíni felmérést is igénybe venni.

Kapcsolódó tartalmak